[...] dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy) wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w oparciu o wcześniej omówione badanie JAMA, ale niektóre badania pokazują również związek [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] kategorię ryzyka i zakwalifikowano tego rodzaju mięso do grupy 2A, czyli istnieją silne przesłanki, że jego jedzenie powoduje raka. Z kolei mięso wysokoprzetworzone (szynki, parówki, kiełbasy) jest sklasyfikowane w kategorii I, czyli bez wątpienia powoduje raka. Biorąc pod uwagę fatalne nawyki żywieniowe i zdrowotne większości ludzi w Europie i w [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK: Jack Run WIEK: 44 NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: 1 msc ****PARAMTERY OBWODÓW************************************* WAGA CIAŁA: 58 kg WZROST: 163 cm OBWÓD RAMIENIA: 28,5 cm OBWÓD ŁYDKI: 34 cm OBWÓD UDA: 51 cm OBWÓD BIODER: 94 cm OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 80 cm OBWÓD TALI 76 cm [...]
[...] warzywa, sos Posiłek 4: Jogurt lub mleko z odżywką białkową + owoce Posiłek 5: Makaron/ryż/kasza lub komosa, 200 gram piersi z kurczaka lub ryba, warzywa, sos Posiłek 6: parówki, kabanosy drobiowe, jajka, w zależności od dnia Do tego dochodzi ok 2l wody, 2-3 razy dziennie jabłczan kreatyny, gltamina, isotonik z witaminami, na noc 2 x MZB Cykl [...]
[...] i półmięsnych smażonych na tłuszczu, pasztecików, bigosu, golonki z grochem. Z pośród wędlin dozwolona jest chuda szynka wołowa i wieprzowa, polędwica, kiełbasa śniadaniowa, parówki, serdelki, tatar, a zabronione pozostałe wędliny i wszystkie wyroby wędliniarskie. Konserwy dozwolone to szynka konserwowa cała i nietłusta mielona oraz cielęcina w [...]
[...] górskie, okazjonalnie także płatki jęczmienne, żytnie Mięso / wędliny: Złe: Większość wędlin i gotowych wyrobów garmażeryjnych, a zwłaszcza: wędliny wysokowydajne (czyli parówki, pasztety, konserwy mięsne i inne im podobne wynalazki) Dobre: Świeże mięso takie jak pierś z kurczaka/indyka, udka z kurczaka/indyka, chuda i półtłusta wieprzowina, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jest równe białku z parówek. Zawsze wybieraj niskoprzetworzone jedzenie – takie jest zdrowsze i uzyskasz dzięki niemu lepszy „efekt” aniżeli byś jadł jedzenie typu kebab, parówki, kiełbasy czy sklepowe szynki (tak, tak! Sklepowe szynki są jednymi z najgorszych). Im więcej tym lepiej – nieprawda! Niektóre osoby idąc w myśl zasady „im więcej [...]
[...] z dnia na dzień. Codziennie widzę u siebie jakieś nowe żłobienia i wcięcia. Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia, ale jest super. A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego sera (biały, żółty i topiony), ryby (smażony łosoś w śmietanie - [...]