SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

parówki a dieta

  • [...] dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy) wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w oparciu o wcześniej omówione badanie JAMA, ale niektóre badania pokazują również związek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9596 Data: 2018-07-16 07:50:00
  • Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3901 Data: 2021-06-29 18:19:54
  • Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5727 Data: 2017-10-16 11:02:52
  • [...] kategorię ryzyka i zakwalifikowano tego rodzaju mięso do grupy 2A, czyli istnieją silne przesłanki, że jego jedzenie powoduje raka. Z kolei mięso wysokoprzetworzone (szynki, parówki, kiełbasy) jest sklasyfikowane w kategorii I, czyli bez wątpienia powoduje raka. Biorąc pod uwagę fatalne nawyki żywieniowe i zdrowotne większości ludzi w Europie i w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1001 Data: 2022-02-12 17:47:07
  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4812 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Przetworzone mięso zwiększa ryzyko manii

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1791 Data: 2018-12-31 15:33:18
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1620 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2146 Data: 2022-05-17 22:36:53
  • [...] lub dużym ładunku glikemicznym (wzrost o 32%) „diety zachodnie” (wzrost ryzyka o 55%). Charakteryzują je: wysokie spożycie przetworzonego mięsa (niezależnie od koloru np. parówki, szynka, pasztety, kotlety itd.), czerwonego mięsa, masła, produktów mlecznych, jaj i rafinowanych ziaren. Spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2589 Data: 2020-06-02 17:03:22
  • Czy słone jedzenie i sól mogą uzależniać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 544 Data: 2022-08-08 09:43:54
  • Otyłość, a ryzyko rak jelita grubego

    Artykuł
    Badania naukowe

    Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 674 Data: 2023-04-26 06:39:46
  • ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK: Jack Run WIEK: 44 NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: 1 msc ****PARAMTERY OBWODÓW************************************* WAGA CIAŁA: 58 kg WZROST: 163 cm OBWÓD RAMIENIA: 28,5 cm OBWÓD ŁYDKI: 34 cm OBWÓD UDA: 51 cm OBWÓD BIODER: 94 cm OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 80 cm OBWÓD TALI 76 cm [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 4624 Data: 2015-09-14 18:35:16 Szacuny postu: 11 (cały temat: 0)
  • Dieta Redukcyjna (dla ludzi otyłych)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree Marchew, kalafior, buraki, [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-04-28 00:11:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] warzywa, sos Posiłek 4: Jogurt lub mleko z odżywką białkową + owoce Posiłek 5: Makaron/ryż/kasza lub komosa, 200 gram piersi z kurczaka lub ryba, warzywa, sos Posiłek 6: parówki, kabanosy drobiowe, jajka, w zależności od dnia Do tego dochodzi ok 2l wody, 2-3 razy dziennie jabłczan kreatyny, gltamina, isotonik z witaminami, na noc 2 x MZB Cykl [...]

    Odpowiedzi: 74 Ilość wyświetleń: 16939 Data: 2017-08-29 17:25:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i półmięsnych smażonych na tłuszczu, pasztecików, bigosu, golonki z grochem. Z pośród wędlin dozwolona jest chuda szynka wołowa i wieprzowa, polędwica, kiełbasa śniadaniowa, parówki, serdelki, tatar, a zabronione pozostałe wędliny i wszystkie wyroby wędliniarskie. Konserwy dozwolone to szynka konserwowa cała i nietłusta mielona oraz cielęcina w [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] górskie, okazjonalnie także płatki jęczmienne, żytnie Mięso / wędliny: Złe: Większość wędlin i gotowych wyrobów garmażeryjnych, a zwłaszcza: wędliny wysokowydajne (czyli parówki, pasztety, konserwy mięsne i inne im podobne wynalazki) Dobre: Świeże mięso takie jak pierś z kurczaka/indyka, udka z kurczaka/indyka, chuda i półtłusta wieprzowina, [...]

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-20 15:43:05 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Dieta

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] a dietę trzeba urozmaicać),chudy nabiał,odzywki białkowe, cielęcina,dziczyzna,chude wędliny dobrej jakości Czego unikać wieprzowiny, podrobów,tanich wędlin(kiełbasy, parówki) Nie ruszać Konserw mięsnych jakichkolwiek Węglowodany: Co jeść Warzywa, owoce, płatki,otręby, ryz brązowy, kasze,glukoza, miód, ryz preparowany, Carbo, chleb razowy [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-22 18:47:32 Szacuny postu: 4,75 (cały temat: 0)
  • [ART]Przygotowanie do budowy masy mięśniowej - inetheend

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] jest równe białku z parówek. Zawsze wybieraj niskoprzetworzone jedzenie – takie jest zdrowsze i uzyskasz dzięki niemu lepszy „efekt” aniżeli byś jadł jedzenie typu kebab, parówki, kiełbasy czy sklepowe szynki (tak, tak! Sklepowe szynki są jednymi z najgorszych). Im więcej tym lepiej – nieprawda! Niektóre osoby idąc w myśl zasady „im więcej [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-07 22:58:42 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • DIETY, MASY, FAKTY!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] z dnia na dzień. Codziennie widzę u siebie jakieś nowe żłobienia i wcięcia. Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia, ale jest super. A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego sera (biały, żółty i topiony), ryby (smażony łosoś w śmietanie - [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2209 Data: 2007-11-29 19:43:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola 6. Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości 7. Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna 8. Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree 9. Marchew, kalafior, [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 3558 Data: 2006-07-24 12:08:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)